Hvordan få det til å gå rundt?

Utgangspunktet for prosjektet Fremtidens nabolagshus var at vi så at det ofte er utfordrende å finne økonomisk bærekraftige driftsmodeller for nabolagshus. Det er flere grunner til dette: 


Her har vi samlet tips til hvordan man kan få det til å gå rundt likevel. Hva er typiske kostnader, og hva er mulighetsrommet for inntekter og annen finansiering?

HVORDAN KAN MAN FÅ DET TIL Å GÅ RUNDT LIKEVEL?

For det første er det lurt å starte med å sikre at kostnadene du ikke kommer utenom (f.eks husleie, strøm, internett og eventuelt grunnbemanning) dekkes av relativt forutsigbare inntekter/finansiering.  Videre tror vi at en bærekraftig driftsmodell nås lettere i et samarbeid mellom flere parter som bidrar med ulik kompetanse og ressurser. Les om om å etablere partnerskap her.  For å sikre en mest mulig robust økonomi bør du kombinere flere  inntekts- og finansieringskilder, og kostnadsbesparende tiltak. Men en slik løsning krever løpende forankring hos mange ulike aktører, og det forutsetter kapasitet i ledelsen i nabolagshuset. 

Eksempler: 

KOSTNADER OG INNTEKTER

Blant husene vi har studert har kostnadsbudsjettet vært alt fra 500.000 til 8.000.000, så her er det stor variasjon. 

Det er likevel en tydelig trend på hva som vanligvis er de største kostnadene: 


Det finnes mange ulike måter å finansiere driften av et nabolagshus på. Som nevnt innledningsvis tror vi det ofte er lurt å ha flere ulike inntekts- og finansieringskilder, da det gjør modellen mindre sårbar. I oversikten under har vi valgt å skille mellom mulige salgsinntekter, andre finansieringsmuligheter, muligheter for kostnadsreduksjon og tilskudd/søknader. 

MULIGE SALGSINNTEKTER

Leieinntekter: De fleste nabolagshusene vi kjenner til driver med utleie av lokaler. Her kan vi skille mellom:


Mange nabolagshus skiller mellom formålsnær utleie og annen utleie og opererer med differensierte priser, f.eks halv pris for formålsnære aktører. På denne måten kan utleie til markedspris være med å finansiere driften av det formålsnære. En del nabolagshus har også en svært høy utleiegrad, f.eks ved at man leier ut de samme lokalene til flere ulike aktører gjennom døgnet. Det muliggjør en lavere pris per aktør, og/eller samlet sett høyere leieinntekter.


Generelt erfarer nabolagshusene vi har snakket med at enkeltutleie til arrangement krever en del administrasjon, spesielt dersom det er til folk som ikke kjenner huset. For mange kan dette likevel være en viktig inntektskilde (f.eks Årvoll gård, Vålerenga bydelshus og Fredrikstad bryggeri), mens andre har vurdert at dette blir for krevende å tilby. Lystgården på Landås har valgt å gå for en mellomløsning hvor de selv kun tilbyr enkeltutleie til folk som er tilknyttet til huset, og har satt ut utleie til enkeltarrangement for eksterne til en samarbeidspartner.


Dersom dere vurderer utleie til enkektarrangementer, kan det være lurt å tenke på: 


Billett/arrangementsinntekter: Dette kan være en inntektskilde, men mange av nabolagshusene vi kjenner til ønsker å primært tilby gratis eller rimelige aktiviteter for å sikre at de har et åpent og inkluderende tilbud.


Kafe/mateservering: En del nabolagshus har kafe/servering som en del av sitt inntektsgrunnlag. Dette kan enten gjøres ved å leie ut lokaler til en annen aktør som står for tilbudet (For eksempel Forandringshuset Bergen og Startblokka) eller ved å drive kafe/matservering selv (for eksempel Halden Kulturhus). Husk at det kommer en rekke ekstra krav med å drive matservering og det er ikke gitt at det skaper store inntekter. Dersom man skal ha kafe/matservering tror vi det er viktig at hovedmotivasjonen for å gjøre det er at det bidrar til å oppnå husets formål.


Salg av tjenester og produkter

En del nabolagshus selger også tjenester og/eller produkter. Dette kan være f.eks kurs,  vertskap/fasilitering på arrangementer, omvisninger, eller andre ting knyttet til husets ressurser og de ansatte eller frivilliges kompetanse. 

ANDRE FINANSIERINGSMULIGHETER

MULIGHETER FOR KOSTNADSREDUKSJON

SØKNADSMULIGHETER/TILSKUDD

Alle nabolagshusene vi har studert har mottatt en eller annen form for tilskudd gjennom sin levetid. Det mest vanlige er aktivitets- og prosjektmidler. Disse må gjerne søkes ut årlig og det kan ofte være snakk om mindre summer. En del stiftelser og statlige tilskuddsordninger gir mulighet for flerårige søknader og større økonomisk bidrag.


For å finne ut hvilke tilskuddsordninger som passer for dere må dere ta utgangspunkt i deres formål og aktivitet og finne de ordningene som passer best med det. Det finnes også en god del lokale tilskuddsmuligheter f.eks i fylkeskommune, kommune og bydel, samt andre lokale stiftelser o.l

VERKTØY OG EKSEMPLER

UNDER UTVIKLING

Denne verktøykassen skal være levende og i kontinuerlig utvikling. Kom gjerne med innspill: