VÅLERENGA BYDELSHUS

1930

1990

2017

Vålerenga bydelshus er historien om kampen for å ivareta en unik trehusbebyggelse, engasjerte innbyggere okkuperte huset og riving ble stoppet i siste liten. Kommunen overdro bygget vederlagsfritt til et andelslag i 1987. Med overtakelsen kom en plikt om å istandsette huset etter byantikvarens retningslinjer. Da startet mange års arbeid med å skaffe finansiering til rehabilitering. Arbeidene med istandsetting ble utført på dugnad, og i 1992 åpnet bydelshuset. Vålerenga bydelshus SA er nå en etablert og veldrevet virksomhet som er godt integrert i nærmiljøet og har en ryddig økonomi gjennom 35 års drift. Økonomien sikres gjennom utleie av hybler i andre etasje og en drift utelukkende på frivillig basis. Huset brukes av beboere på Vålerenga til barneburdsdager, nabolagsmøter, aktivitet fra lokale aktører osv.  

Formål:  Å ta godt vare på den unike bebyggelsen og være en møteplass for bydelens innbyggere  

Organisert som:  Et samvirkeforetak (tidligere andelslag) som sprang ut fra Vålerenga Vel.  

Type bygg:  Vernet trehus fra 1860-årene 

At det går an! Ingen skulle ha trodd at en gammel falleferdig rønne kunne bli et bydelshus og at det står ennå etter 35 år.

Fasiliteter

Økonomi

Huset har oppnådd økonomisk bærekraft ved å leie ut hybler (små boenheter), arrangere private arrangementer, sikre prosjekttilskudd og løse driften kun med frivillig innsats. Denne diversifiseringen av inntektskildene kombinert med frivillighetens store innsats har vært avgjørende for husets fortsatte drift.

Organisering


"Vålerenga er min landsby i byen - Den frivillige driften og de ulike aktivitetene gjennom mange år har dannet grunnlag for vennskap og nettverk på tvers av generasjoner og det er blitt en arena for å lære, å bli kjent og oppleve tilhørighet."

Læring/Refleksjoner

Hva er unikt

Huset har vært drevet helt på frivillig basis, med en kjernegruppe på 15-20 dedikerte frivillige. De har vært gode på å bruke sin profesjonelle kunnskap inn i alle roller, - fra medvirkning, til økonomi, søknadsskriving, bygg og organisering.  Den sosiale bærekraften og følelsen av tilhørighet som kommer av å være en del av et slikt fellesskapsdrevet initiativ har vært nøkkelfaktorer for suksessen. 

Faren for at husene skulle rives og kampen for å bevare den trigget den historiske bevisstheten og mobiliserte lokale innbyggere. Ønsket om å ta vare på noe kan være en sterk drivkraft å mobilisere på. Å fremheve stedets historiske betydning og dokumentere dets historie gjennom bilder har bidratt til dets kulturelle og sosiale verdi. Sivilsamfunnsmuskelen er sterk på Vålerenga som resultat av kampen for bevaring

Arbeidet for å redde huset og sette det i stand skapte sterke bånd blant beboerne som engasjerte seg og bygget tilhørighet.

Hvorfor har det fungert


Hva kunne gjort det enda bedre?


Nyttige dokumenter