FREDRIKSTAD BRYGGERI
Fredrikstad Bryggeri ble etablert i 1877, og var et betydelig landemerke i Fredrikstad med 70 ansatte og mange millioner av liter øl og mineralvann produsert. Brygging stoppet i 2000. I 2016 ble Losjeveien 2 AS stiftet av 19 ildsjeler, for å bevare og gjenopplive den eldste delen av bryggeriet. De leier ut selskapslokaler og inviterer til arrangementer for å tjene penger til vedlikehold og utvikling av bygningene. Gjærhuset selskapslokaler og et mikrobryggeri holder bryggeriets arv i live. De mottok kulturminnefondets nasjonale plakett for god bevaring i 2020
Formål: Å bevare de klassiske bryggerilokalene fra 1878 som et treffsted både for nærmiljøet og hele byen.
Organisert som: Aksjeselskap
Type bygg: Vernet fabrikkbygg i teglstein fra 1878
“Vi er stolte av at vi er 19 ulike personer fra nabolaget som har rehabilitert, og klarer å drifte bygget uten større konflikter.
For oss er dette først og fremst et verdivalg, ikke en investering.”
Fasiliteter
Utleielokaler som tar inntil 80 pers + arrangementssal som er tilstøtende utleielokalet
2 mindre puber
Mikrobryggeri
Utleie til Kirkens Bymisjon som driver prosjektet “i jobb” der 40 personer er i aktivitet. Også utleie til lagerplass og vinteropplag for båter.
Bygget består dessuten av flere større og mindre lokaler som det er drømmer og planer for å utvikle, men som krever vesentlig investering for å kunne ta i bruk
Økonomi
Aksjeselskapet kjøpte bygget for 2,5 millioner. De 19 akjsonærene gikk inn med 40.000 kr hver, resten finansiert via lån og tilskudd.
https://www.proff.no/selskap/fredrikstad-bryggeri/fredrikstad/eiendomshandel-og-utleie/IF69RLD10MV/
Totalbudsjett for 2022: 1 250 KNOK
Hovedposter utgifter
Strøm 240 KNOK
Vedlikehold 172 KNOK
Regnskap/ revisjon 100 KNOK
Avskrivninger 123 KNOK
Renter 87 KNOK
Hovedposter inntekter
utleie bedriftsmarked - minikonferanser/kurs/arrangementer : 92 KNOK (Julebord, bryllup). Lavere enn normalt pga covid).
leieinntekter utleie (kommersiell): 450 KNOK (85% Kirkens Bymisjon)
Prosjekttilskudd i 2022: 80 KNOK
partnere: 0
driftstilskudd: 0
Organisering
Samtlige 19 aksjonærer har samme eierandel, og selskapet driftes som et kollektiv på dugnad. Har en helt flat struktur uten ansatte.
Bruker en vanlig bedriftsstruktur med generalforsamling og styre.
Oppgavene knyttet til daglig drift er fordelt på aksjonærene.
Aksjonærmøter for større beslutninger og informasjonsdeling. En gjennomarbeidet aksjonæravtale.
Har fast sosialt treffpunkt hver lørdag formiddag, der de også tar unna presserende saker/oppgaver.AS oppleves som en ryddig organisasjonsform, en tydelig inngang og exit sammen.
I praksis lukket for nye. Alle forpliktet seg til mye dugnadsarbeid
“Vi velger å ikke irritere oss over antall timer, fordeling osv på hva man har lagt ned, alt skal deles på 19.
Flere av oss er i en alder hvor pensjonen har kommet/kommer raskt, og vi ser på dette som en flott hobby. “
Motivasjon
Å ivareta et viktig historisk bygg i nærområdet som skal bli til glede for mange. Vårt mål er utvikle et "grendehus", med utleie av selskapslokalene, med utvikling av arenaer for mat og drikke, kultur, kunst og håndverk, og som sosialt treffpunkt for områder i gangavstand til Bryggeriet. En viktig driver for de 19 var også å skape sitt eget sted og sin egen hobby. Ha et tilholdssted.
Læring/Refleksjoner
Hva er unikt
19 ildsjeler har rehabilitert et stort bygg og skapt sin egen “drømmepub” og hobby.
Organisert som et aksjeselskap og tatt personlig økonomisk risiko. I praksis også utelukket at andre kan komme inn på eiersiden.
Utleie til selskap og faste inntekter på utleie gir inntekt til å istandsette
Godt eksempel på krefter som utløses av et ønske om å bevare en unik eiendom og lage sitt eget sted
Istandsatt på en så grundig måte at de har mottatt Kulturminneprisen
Hvorfor har det fungert
Ulik kompetanse, men lik motivasjon
19 personer med ulik kompetanse og felles mål om å ta vare på et unikt lokale, fremme felles glede i et godt kamerat- og naboskap, et sterkt forhold til området Bydalen, bryggeriets historie og fotball. De 19 har alder fra 40-70 år med kompetanse på alt fra håndverksmesig istandsetting, finansiering til drift og utleie. Viktig med et større antall aksjonærer, da er det alltid noen som kan trå til.Kombinerer kommersiell og ideell tenkning.
Ønsker ikke å makse ut inntekter, leier ikke ut til hva som helst. Alle inntekter går tilbake til utvikling og drift av bygget. Ingen av aksjonærene får honorarer eller tar ut utbytte. Har interne utleieregler for aksjonærer: kan bare leie selv 1 gang i året med rabatt.Langsiktig fokus
Langsiktig perspektiv tillater å bygge stein på stein ved hjelp av dugnadsinnsats og investere overskudd inn i rehabilitering.Ryddig organisering og avtale
En gjennomarbeidet aksjonæravtale som regulerer hvilke avveininger man har blitt enige om, med tanke på salg, dødsfall blant eierene, avvikling osv.Tydelig tanke om hva man ville oppnå
Tydelig prospekt med grundig gjennomgang av bygget utviklet tidlig, gjorde det lett for andre å vurdere prosjektet, og var også internt bevisstgjørende.