HALDEN KULTURHUS
Bildetekst
Kulturhuset ligger i den gamle gutteskolen på nordsiden av Halden sentrum, og er en møteplass og arbeidsplass for kreative aktører. Huset er også for alle som bare ønsker å ta en pust i bakken, oppleve kultur, ha et sted å jobbe, ønsker å gå ut med venner eller vil leie et rom.
Formål: Samle lokale kulturaktører i Halden, i et sted hvor kultur praktiseres på alle nivåer, og vises frem til publikum, samt samskape og utvikle en sosial møteplass.
Organisert som: Aksjeforetak + forening
Målgruppen: Målgruppen til Kulturhuset i Halden kan deles i to:
Amatører og profesjonelle innen kultur og kreativ næring
Første punkts publikum og øvrig publikum (besøkende til cafe og resten av huset)
Type bygg: Den gamle gutteskolen i Halden, bygget i 1882 ca 2600 m2 mursteinsbygg
“Vi vil skape noe godt og varig i byen. Skal noe skje må du skape det selv."
Fasiliteter
Kulturhuset har kontorer, øvingsrom og verksteder i andre og tredje etasje. Første etasje er en kreativ hub i samarbeid med Halden Kulturråd. Her kan kor, forfattere, foreninger, klubber og andre kulturaktører leie seg rom, og benytte arrangementssalen til å fremføre sin kunst. Cafe på dag- og kveldstid.
Huset har ca 50 rom med stort og smått i tillegg til:
cafe
kreativ hub/kontorplasser
kontorer
Scene med 70 kapasitet
Galleri på ca 200 m2
Verksted
Økonomi
Aksjeselskapet Kulturinvest A/S kjøpte bygget av kommunen for 7,8 millioner. Eierne gikk inn med ca 1MNOK hver og har lånt resten.
Utløst til investering i rehabilitering bygg:
Sparebank1 stiftelsen Halden (Ca 1,7 mill)
Berg Sparebank (ca 600 000)
DNB stiftelsen (2 mill)
Halden kulturråd
Totalbudsjett for 2022:
hovedposter utgifter:
driftskostnader: strøm, vask, renovasjon, lån, vaktmester .
stort vedlikeholdsetterslep på opp mot 30 MNOK.
hovedposter inntekter:
utleie arrangement/møter (differensiert prising.Holder relativt lave priser pga høy bruk)
utleie kontor/verksted: 1300/kvm, leier ut 1000kvm til kontor, leieinntekt på ca 1.3MNOK
prosjekttilskudd: til vedlikehold/istandsetting
driftstilskudd: nei, men skulle gjerne hatt det
Andre muligheter for finansiering som jobbes med:
diverse søknad på bygg. Enova søknad om solceller på tak bla
Organisering
Flere AS + forening
Ressurser: Kafé - ca 3-4 årsverk. Drift= 40% vaktemesterstillling betalt, ellers er alt frivillig innsats fra eierne i kulturinvest med deres familier.
Kulturinvest Halden AS eier bygget og er utleier til ulike aktører
Billboard Bandit AS driver kafé, bar og scene. Selskapet eies av Kulturinvest Halden AS
https://www.proff.no/selskap/billboard-bandit-as/halden/serveringssteder/IFCV0WO0DRM/
Halden kulturhuset- Forening som har husets faste leietakere som medlemmer. Foreningen har leieavtale med Kulturinvest, og organiserer videre utleie av kontorer. Foreningen kvalifiserer til strømstøtte, noe som var motivasjonen for opprettelse.
https://www.proff.no/selskap/halden-kulturhuset/halden/eiendomshandel-og-utleie/IFE8IPJ10MV/
Kulturhusets venner er en forening med ca 123 medlemmer, både leietakere på huset og andre interesserte. Organiserer initiativ fra leietakerne og skaper aktivitet på huset. Bookinggrupper, familgruppe osv.
Alle som leier deltar i brukerstyrte husmøter hvor man i tillegg til praktiske ting som vask og husregler, diskuterer utviklingsprosjekter og mulighet for samarbeid. Se oversikt over leietakere her.
“Vi hadde ikke gjort dette hvis ikke vi visste at det var så sterkt kulturliv i byen”
Motivasjon
Halden er en by preget av det som i norsk sammenheng er høy grad av sosial ulikhet. Tall fra blant andre folkehelseinstituttet forteller om en by der forskjellene er store og mange faller utenfor. Et av de viktigste tiltakene for å motvirke utviklingen er å skape møteplasser der mennesker med ulik bakgrunn, med ulike interesser og fra ulike generasjoner kan treffe hverandre, bli kjent og samhandle. Når mange nok mennesker i en by samhandler, øker samfunnets generelle tillit, trivsel og livskvalitet, og utenforskap blir redusert. Kulturhuset ligger midt i Halden sentrum, og behovet for arbeidsrom for kunstnere og kulturaktører har vært etterspurt i 30-40 år. Motivasjonen er å skape en levende bygning og møteplass for kreative næringer og kulturelle aktører. Tilrettelegge for aktivitet som treffer alle generasjoner og samfunnslag i Halden.
Læring/Refleksjoner
Hva er unikt
5 ildsjeler med komplementerende kompetanse har kjøpt bygget, og tatt en betydelig økonomisk risiko.
Tydelige behov som bakgrunn for kjøpet: Et levende kulturliv med stor etterspørsel etter øvingshotell og kontorfellesskap kombinert med krevende sosiale forhold.
Kombinerer mye kompetanse på kultur, kommunikasjon, forretningsdrift og stor dugnadsvilje fra lokalmiljøet
Gjenkjøpsavtale ga kommunen trygghet til å selge. Etter 10 år har Halden kommune mulighet å kjøpe tilbake. Alle kostnader som gjøres må avklares av bygningsetaten i kommunen hvis det skal kunne regnes inn i gjenkjøpsprisen
Hvorfor har det fungert
Møter stort behov
Det er stor pågang og ventelister for kontor/øvingslokaler etter bare to års drift. Huset har ca 400 ukentlige brukere og leietakere.Ulik kompetanse, men lik motivasjon
Aktørene bak har et bredt sett av erfaring og kompetanse på kultur, forretningsdrift og kommunikasjon, og en stor kontaktflate i Halden. Motivasjonen deres er å skape et sted der kulturlivet i byen virkelig kan få utløp for sin kraft, samtidig som de motvirker utenforskap i byen.Kombinerer kommersiell og ideell tenkning.
Differensiert prising der kommersielle aktører betaler kommersiell leie, mens øvrige kan ha relativt lav leie. Høy bruk i bygget gjør dette mulig. Dette dekker driften da det er ingen ansatte ressurser i driften. Eierne løser driften på dugnad. Styrke at alle generasjoner i Halden har et forhold til huset, mange ønsker å bidra på dugnad.Tydelig tanke om hva man ville oppnå
Tydelig prospekt med grundig gjennomgang av bygget utviklet tidlig, gjorde det lett for andre å vurdere prosjektet, og var også internt bevisstgjørende.
Viktig læring
Den største utfordringen i oppstartsåret var å få innvilget skjenkebevilgning. Prosessen tok 8 måneder og tappet både penger og krefter. Midlertidig brukstillatelse kom til slutt på plass frem til okt 2024. Her skulle man ønsket seg bedre dialog med besluttende myndigheter/politikere.
Det er et vedlikeholdsetterslep på huset på 30MNOK. Taket og vinduer lekker. Pålegg om å istandsette med skifer på taket, men dette er svært kostbart. I dialog med konserverende myndigheter for å finne løsninger.
Aktørene vant konkurransen om å få kjøpe huset, mange følger nøye med på om de lykkes eller ei. Huset har betydelig rehabiliteringsbehov og vil stige i verdi dersom de får det til. Avhengig av at mange ønsker at de skal lykkes, og at lokalmiljøet unner dem suksess.