Årvoll gård
Bildetekst
Årvoll gård har skiftet eiere mange ganger siden 1396. Oslo kommune kjøpte gården på 1950-tallet, men planer om å bygge bensinstasjon og sykehjem ble motarbeidet av lokale innbyggere som ønsket å bevare gården som et kultursenter. Dette førte til at gården ble fylt med aktiviteter og drevet på frivillig basis i ti år før Bydel Bjerke overtok forvaltningen i 1989. Fire slitne gårdsbygg ble rehabilitert rom for rom, med stor dugnadsinnsats. I dag er Årvoll gård et kulturelt og sosialt samlingspunkt med en blanding av frivillige, private og bydelens tilbud. Kulturloftet fungerer som et sted for store konserter og utleie til arrangement og selskap.
Formål: Årvoll Gård er et brukerstyrt senter med formål om å fremme aktivitet på ulike nivåer, tilrettelegge for frivillige og huse bydelens tjenester. Målet er å forebygge, skape fellesskap, og tilhørighet gjennom meningsfulle aktiviteter for alle aldersgrupper.
Organisert som: et prosjekt under Bydel Bjerke. Faste leietakere er organisert i egen forening for å samkjøre aktivitet og kunne søke prosjektmidler. Bydelen eier og drifter, med et sterkt brukerforum.
Type bygg: Første bygningsspor fra middelalderen. Nåværende bygg er en gammel Akergård. Hovedhuset er bygd i 1836, og drengestuen fra ca. 1850. Gårdsanlegget er regulert til bevaring.
“Det er ikke bydelen som skal gjøre ting. Vi skal gjøre klart dansegulvet, så danser de selv. Du må følge energien og ikke styre for mye”
Fasiliteter
Årvoll Gård har 4 utleielokaler til selskap, arrangementer og større møter, brukes også til intimkonserter, danse - og teaterforestillinger. I tillegg har de:
Stallen - hester eid av private står på stallen
Drengestua/Verksted: Kunstnere har verksted/atelier på gården
Faste aktiviteter/tilbud
Ervald gårdskafe mandag-fredag. Dagtilbud til pensjonister
søndagskafe i regi av frivillige organisasjoner
trim
dans
datakafe
snekkerverksted
galleri - ny utstilling hver måned
sykkelverksted
aktivitetshuset Rasmus (bydelstjeneste: for alle over 18 i Bydel Bjerke som står utenfor jobb/studier).
Faste leietakere/lokale organisasjoner har sin aktivitet og møter her
Økonomi
Finansiering fra flere avdelinger i bydelen. Driften av huset skal gå i null
Hovedposter utgifter:
ansatte/lønn: 1 718 000 (2023)
drift, vedlikehold, renhold: 1 366 00 (2023)
renhold - ofte 2 ganger om dagen (ansatt i bydelen - faste folk).
Hovedposter inntekter:
kommunale tilskudd: Prosjektet/driften finansieres primært gjennom bydelens budsjett. Dekker lønnsmidler til administrasjon + drift og dekker evt underskudd.
leieinntekter faste og arrangement i sum: 1 840 000 (2023)
Faste leietakere får rabatt på husleie ved flere enn 4 arrangementer - ca 50 % rabatt
noen får gratis leie - mot mye egeninnsats
Leieinntekter arrangementer/selskap (kommersielle priser)
utgjør ca 1MNOK i 2023
differensierte priser
kompensasjon ungdomsaktivitet (får refundert leieutgifter per time fra kommunal pott).
Refusjoner (mva) 149 000. (2023)
Organisering
“Bygg tradisjoner, lag faste aktiviteter og gjør det lett å henge seg på.
Og så må du dulte litt for å skape litt fornying. Det handler mer om arbeidsmetodikk, enn organisering, det dynamiske vi har her er det viktigste, med løpende dialog”
Frivillige: viktig del av modellen. Mange frivillige og lokale aktører/organisasjoner som har fast aktivitet på Årvoll gård. Disse deltar i et brukerforum og arrangerer faste åpne arrangementer i samarbeid hvert år. I tillegg bemanner de søndagskafe en gang i mnd. Anslår at frivillige totalt bidrar med ca 8-9 årsverk.
Arbeidstrening gjennom bydelen har vært en viktig del av modellen, spesielt når det gjelder teknisk drift og vedlikehold av byggene.
Brukerforum - organisert som egen forening - for å kunne søke penger - f.eks frivillighetsmidler i bydel
årsmøte er øverste myndighet
alle organisasjoner som bruker fast er representert
velges leder blant dem - ny hvert år
Fast møteplan, møtes ca annenhver måned. Styremøter 30 min før, resten av tiden er åpent for alle. Planlegger typisk neste felles arrangement
bydelsrepresentant fungerer som sekretariat for brukerforum
Brukerforum/faste leietakere – har forpliktet seg til å bidra på fellesarrangement
jul, vinter, sommer
vakter på søndagskafè (inntektene fra dette går tilbake til dem)
delta i brukerforum
Motivasjon
Samarbeide med lokalsamfunnet for å ta godt vare på et historisk bygg, benytte lokalene til ulike forbyggende aktiviteter for bydelens målgrupper, på tvers av avdelinger. Samarbeide med frivilligheten for å skape mest mulig aktivitet initiert av lokale krefter.
Refleksjoner
Hva er unikt
Opplæring i praktisk restaureringsarbeid har vært en viktig del av virksomheten. Restaureringen av Årvoll gård ble ledet av bydelen, men gjennomført av frivillige i kombinasjon med arbeidstrening. Først ungdom som fikk forsmak på yrkeslivet, så langtidsledige håndverkere på 90 tallet, så språktrening av migranter, og nå aktivisering på dagtid og ungdomsarbeidsplasser. I 32 år har dette arbeidet fungert på samme måte.
Man har lykkes med å få til en arbeidsdeling mellom frivillige og bydelen, uten at bydelen sitter igjen med alt ansvar:
Faste leietakere og organisering gjennom brukerforum - mye frivillige ressurser skaper aktivitet og samhold. Estimert 11750 timer (8,5-9 årsverk) som blir lagt ned årlig av frivillig arbeid (styrearbeid, tilrettelegging for øvelse, arrangementer, arrangere noen for andre)
Bydelen forvalter bygningene, bistår ny aktivitet, holder tak i samarbeidet på gården, sekretær i brukerforumet og i arrangements-komiteer
Stallen gir urbane barn nærkontakt med hester og høner. Årvoll gård har mottatt Olavsrosen, norsk kulturarvs kvalitetsmerke som tildeles de som klarer å gi opplevelser rotfestet i tradisjonen, på nye, tilpassede måter.
Bydelens egne aktiviteter – synergier med bydelens øvrige tjenester, tilrettelegging for flere brukergrupper på dagtid
Økonomi – inntekter fra utleie til selskap og arrangement – supplerer bydelens tilskudd, men krever samtidig administrasjon og hyppig vask
Hvorfor har det fungert
Skritt for skritt
Beboere og lokalpolitikere jobbet sammen med sterkt lokalt engasjement for gården som fundament. Bydelen forvaltet engasjementet godt da de tok over. Dugnad for å sette i stand byggene rom for rom. Fylle et rom med aktivitet, før neste rom kunne tas. Det ga opplevelse av utvikling og være med å skape det sammen. Alt ble ikke servert, måtte være med og gjøre det selv.Bydelen som navet i midten
Bydelen ser lokalsamfunnet som en helhet. Har stort nettverk av folk og utstyr. Da kan man bruke ressursene mer dynamisk, ved at f.eks folk kan ha arbeidstrening med vedlikehold av bygget, ved å gi rom og plass til lag og foreninger, og legge bydelsaktiviteter til gården på dagtid slik at man skaper aktivitet gjennom døgnet.Samarbeid og sambruk
Bydelen er formell drifter, men sitter på hendene sine, passer på at de lokale initiativene får slippe til og tilrettelegger for dem, men gjennomfører ikke aktivitet. Det er få eksklusive arealer og lite lagerplass, det betyr at alle blir tvunget til å samhandle og ha tett dialog for å få ting til å funke i hverdagen. Et sterkt brukerforum med mange faste leietakere sikrer en god kommunikasjonskanal og samarbeid med bydelens administrasjon på bygget.Mange faste leietakere og arrangement
Erfaringen er at det tar mye tid med visninger av lokaler for engangsutleie. Tilbyr 50% rabatt for de som leier huset mer enn fire ganger i året, da kjenner man huset godt nok til at det ikke blir administrasjon. Et årshjul med faste arrangement og klare forventninger om at alle på huset blir med skaper tradisjoner, som lokalsamfunnet setter pris på.Modellen brukes videre: Modellen og kunnskapen har bydelen tatt med seg til andre deler av bydelen. samspill med innbyggere for å utvikle nye møteplasser, samme tilnærming som på Årvoll gård.
Hva kunne vært bedre/annerledes/viktigste utfordring?
Viktig med kontinuitet og kunnskap om bygg og sosialfag
En vernet gård med mange bygg krever mye vedlikehold. Utrolig viktig å ha kompetente fagfolk som kjenner bygget og god oversikt over vedlikehold som er kritisk. Da det ble utskiftninger i ansatte og frivilligstab ble noe vedlikehold skjøvet på, det straffet seg i neste runde.
Fragmentert styring og rapportering
Bydelens fragmenterte organisering og manglende samlet budsjett for stedet gjør oversikt over vedlikehold og prioriteringer utfordrende for de som drifter Årvoll gård. Fragmentert rapportering til ulike avdelinger gjør at det kan være utfordrende å få synliggjort hvilken verdi som skapes, med tanke på forebyggende arbeid og identitetsskapende verdi for lokalbefolkningen.
Nyttige dokumenter
Historien om Årvoll gård - presentasjon