Årvoll gård

Bildetekst

Årvoll gård har skiftet eiere mange ganger siden 1396. Oslo kommune kjøpte gården på 1950-tallet, men planer om å bygge bensinstasjon og sykehjem ble motarbeidet av lokale innbyggere som ønsket å bevare gården som et kultursenter. Dette førte til at gården ble fylt med aktiviteter og drevet på frivillig basis i ti år før Bydel Bjerke overtok forvaltningen i 1989. Fire slitne gårdsbygg ble rehabilitert rom for rom, med stor dugnadsinnsats. I dag er Årvoll gård et kulturelt og sosialt samlingspunkt med en blanding av frivillige, private og bydelens tilbud. Kulturloftet fungerer som et sted for store konserter og utleie til arrangement og selskap.

Formål:  Årvoll Gård er et brukerstyrt senter med formål om å fremme aktivitet på ulike nivåer, tilrettelegge for frivillige og huse bydelens tjenester. Målet er å forebygge, skape fellesskap, og tilhørighet gjennom meningsfulle aktiviteter for alle aldersgrupper

Organisert som:  et prosjekt under Bydel Bjerke. Faste leietakere er organisert i egen forening for å samkjøre aktivitet og kunne søke prosjektmidler. Bydelen eier og drifter, med et sterkt brukerforum. 

Type bygg:  Første bygningsspor fra middelalderen. Nåværende bygg er en gammel Akergård. Hovedhuset er bygd i 1836, og drengestuen fra ca. 1850. Gårdsanlegget er regulert til bevaring. 

“Det er ikke bydelen som skal gjøre ting. Vi skal gjøre klart dansegulvet, så danser de selv. Du må følge energien og ikke styre for mye” 

Fasiliteter

Årvoll Gård har 4 utleielokaler til selskap, arrangementer og større møter, brukes også til intimkonserter, danse - og  teaterforestillinger. I tillegg har de:



Faste aktiviteter/tilbud 

Økonomi


Organisering



“Bygg tradisjoner, lag faste aktiviteter og gjør det lett å henge seg på. 

Og så må du dulte litt for å skape litt fornying. Det handler mer om arbeidsmetodikk, enn organisering, det dynamiske vi har her er det viktigste, med løpende dialog”


Brukerforum - organisert som egen forening - for å kunne søke penger - f.eks frivillighetsmidler i bydel


Brukerforum/faste leietakere – har forpliktet seg til å bidra på fellesarrangement

Motivasjon

Samarbeide med lokalsamfunnet for å ta godt vare på et historisk bygg, benytte lokalene til ulike forbyggende aktiviteter for bydelens målgrupper, på tvers av avdelinger. Samarbeide med frivilligheten for å skape mest mulig aktivitet initiert av lokale krefter. 

Refleksjoner

Hva er unikt

Hvorfor har det fungert

Hva kunne vært bedre/annerledes/viktigste utfordring?

Viktig med kontinuitet og kunnskap om bygg og sosialfag

En vernet gård med mange bygg krever mye vedlikehold. Utrolig viktig å ha kompetente fagfolk som kjenner bygget og god oversikt over vedlikehold som er kritisk. Da det ble utskiftninger i ansatte og frivilligstab ble noe vedlikehold skjøvet på, det straffet seg i neste runde.

Fragmentert styring og rapportering
Bydelens fragmenterte organisering og manglende samlet budsjett for stedet gjør oversikt over vedlikehold og prioriteringer utfordrende for de som drifter Årvoll gård. Fragmentert rapportering til ulike avdelinger gjør at det kan være utfordrende å få synliggjort hvilken verdi som skapes, med tanke på forebyggende arbeid og identitetsskapende verdi for lokalbefolkningen. 

Nyttige dokumenter