LYSTGÅRDEN
Bildetekst
En gammel prestegård er blitt et senter for mat og urbant landbruk. Stiftelsen Lystgården jobber med økologisk og sosial bærekraft gjennom JORD; BORD OG ORD. De har Bybonden i Bergen som jobber med å gi inspirasjon og kunnskap om dyrking. Fra jord til bord er hovedfokus med matkurs, langbordsmiddager, markeder osv. De jobber med hele Bergen som målgruppe og prosjekter på fylke og nasjonalt nivå. Det er grasrotbevegelsen Bærekraftige liv på Landås som startet Lystgården i 2017, derfor er Lystgårdens perspektiv alltid fra sivilsamfunnets vinkel og frivillig innsats en stor del av driften. På dagtid har mange arbeidsplassen sin på Lystgården. Blant annet Bærekraftige liv bevegelsen som leier kontorer og bruker huset til sine arrangementer. Med Bærekraftige liv på Landås fungerer også Lystgården som en perle for hele nabolaget. Huset er en fredet og historisk lystgård, med en stor fellesskapshage åpen for publikum og egen parsellhage. Lystgården ble pusset opp på dugnad og de frivillige er en svært stor del av driften av huset og innholdet. Lystgården får mange spørsmål fra andre ildsjeler rundt i landet om hvordan de har lyktes å bygge dette opp og hvordan de får driften til å gå rundt.
Formål: Lystgården er et hus for mat og urbant landbruk som fremmer økologisk og sosial bærekraft.
Organisert som: Stiftelse
Type bygg: Huset er en gammelt fredet lystgård og var Edvard Griegs sommerparadis i oppveksten. Den eldste delen av lysthuset er sannsynligvis oppført en gang mellom 1664 og 1680. Nå omregulert fra bolig til grendehus. I drift som dette fra 2017, drømmen startet i 2012.
“Dette skal være Litteraturhuset for mat og dyrking”
Fasiliteter
Huset har tre etasjer med en rekke stuer og rom, alle med vakre innslag fra den gamle storhetstiden.
En stor hage omgjort til dyrkingsareal og flerbruksområde
I husets første etasje er storsalens vegger vakkert dekorert i barokk stil. Dekoren er malt direkte på grovhugget tømmer og stammer sannsynligvis fra 1680-tallet.
I første etasje finnes også kjøkkenet som er hjertet i dagens virksomhet
Økonomi
Drift: Stiftelsen leier bygget av kommunen for 1000 kr i året, mot at alt vedlikeholdsansvar ligger på stiftelsen. Har etter hvert fått litt mer hjelp fra etat for eiendom i kommunen.
Inntekter: Ulike finansieringskilder inkluderer fast linje på budsjett i kommunen, prosjektfinansiering og partnerskap med lokalt næringsliv. Supplerende inntektsstrømmer som arrangementer og kurs bidrar til å opprettholde driften.
Har droppet utleie til private arrangement og bedriftsmarked da det tok for mye kapasitet. For utleie til bedrifter har de opprettet en avtale med en profesjonell samarbeidspartner som tar ansvar for mat og kjøkkenpersonale. Lystgården får en fast leieinntekt. Alt er på samme faktura til kunden.Driften av aktivitetene er helt avhengig av tilskudd, gratis tjenester og partnerbidrag fra næringslivet og stor frivillig innsats. Den frivillige innsatsen brukes som argument for å utløse både prosjektfinansiering og partnerbidrag.
Ønsker å jobbe mer med sponsorer og folkefinansiering, for å finne en modell der det kan inngå i den normale driften og helheten, ikke lage egne prosjekter.
Istandsetting: Alt skjedde på dugnad
Organisering
Stiftelsen Lystgården er startet av Bærekraftige liv, som er en nabolagsbevegelse.
Stiftelsen Lystgården leier bygget av kommunen for en symbolsk pris.
I styret sitter det folk med kompetanse på urbant landbruk, på organisasjon og mennesker (HR), partnerskap og søknader/finansiering. I starten var det mer vekt på kompetanse på drift og organisering
Lystgården sin daglige drift ser slik ut i totalt årsverk:
100% daglig leder
100% kommunikasjon
frivillige (estimert timer i 2022: 4500). Serverer, gjør omvisninger, kurs, dyrker, bidrar i arrangement.
50% gårdskokke
praktikant
3 stk 100% Bybønder
“Tenk over hva folk brenner for. Mange fagfolk ønsker mer mening i hverdagen, her kan de bruke sin kompetanse og få mening på kjøpet. For folk i nabolaget så blir bærekraft for stort, men å hjelpe mitt nabolag - det vil jeg gjerne”.
Læring/Refleksjoner
Hva er unikt
Et nedenfra og opp initiativ som illustrerer at et tydelig formål gjør det lettere å samle seg om et prosjekt.
Fokuserer på å senke det økologisk fotavtrykket og øke livskvalitet gjennom å jobbe med mat, vise handlingsbaserte alternativer.
Pro-bono kompetanse - ulike næringslivsaktører har bidratt gratis med sin kompetanse i konseptutvikling, i prosessen med overtakelse av eiendom osv
Kreativitet i konsepter og finansiering - har klart å bruke huset som et springbrett for å utvikle kurs og tilbud som skaper aktivitet i huset, men og påvirker videre, som f.eks bybonden. Tilbyr Sosial gastronomi hver 14 dag: Det inviteres til langbord der byens kokker og andre entusiaster lager tre retters middag. Frivillige er med som servitører og kjøkkenhjelpere. Mange av kokkene stiller gratis. Lystgården betaler råvarene og har bar. Fleksibel prising etter de besøkendes økonomiske situasjon og man kan bidra til at noen får en plass rundt bordet ved å betale for en til eller to ekstra
Kommunikasjon - har vært og er et viktig fokus for Lystgården, da formidling av kunnskap og det å skape lyst til handling er en så viktig del av formålet.
“Vi måler i glede! For oss er det viktig å snakke om maten
slik at folk får lyst til å ta grep”
Hvorfor har det fungert
Sterk ildsjel med en tydelig visjon som får med seg mange
Hele Lystgården og Bærekraftige liv startet med et par naboer rundt et kjøkkenbord og en god idé. Liv Karin Lund Thomassen var med på oppstarten av Bærekraftige liv Landås i 2008, og fikk ideen om å bruke den gamle presteboligen til glede for hele nabolaget og byen. Hun er en ypperlig representant for de mange ildsjelene rundt om i landet med et tydelig formål, som går på nesten uansett og evner å få med seg både ulike etater, naboer, næringsliv og andre gode krefter.Tydelig formål som linkes til handling
Dette er et formålsdrevet samfunnshus. Fokus på mat, urbant landbruk og samfunnsendringer. Et sted hvor folk både får både lære, tenke og handle. Og ha det sosialt og hyggelig samtidig. Under arbeidet med istandsetting og utvikling av drift så har huset og daglig leder fungert som en koblingsboks mellom enkeltmennesker, næringsliv, lokalmiljø, og utløst samarbeid på person og samfunnsnivå.
Bygget relevante partnerskap, benytter folks kompetanse og viser at innsats settes pris på
Mange fagfolk ønsker mer mening i hverdagen, her har de fått en arena hvor de kan få utløp for noe de brenner for og bruke sin kompetanse. Fikk f.eks et stort konsulenthus til å hjelpe dem med å lage forslag til leieavtale med kommunen gratis. Bruksendring fra bolighus til grendehus var en enormt stor prosess, her fikk de også hjelp av et arkitektselskap som jobbet gratis. Frivillige løftes frem i kommunikasjonen, og får som takk for innsatsen mulighet til å leie huset til egne arrangement.
Viktig læring
“Ikke prøve å være for mange ting på en gang”. Å leie Lystgården til ulike arrangement som bryllup og bedriftskick-off var svært populært, men tok og svært mye kapasitet. En periode arrangerte de og en rekke kulturevent med konserter o.l. Dette tok og mye ressurser. Innså at det ble for krevende, og ønsket å fokusere på kjerneoppgavene; dyrking og mat. Fra 2023 er utleie til private derfor et gode kun for de aktive frivillige, og til bedrifter/frivillige organisasjoner som en liten takk for innsatsen.
Det kreves utholdenhet.
Er Lystgården først og fremst et ressurssenter for de med ressurser? Det er krevende å nå de ensomme eller mest ressurssvake, mange damer i 40 - 60 årene som trekkes til huset.
Lystgården har siden 2017 fått mange spørsmål fra en rekke hus og initiativ rundt om i landet. Det de lurer på er hvordan de får til driften, og hvordan de har organisert seg. Lystgården har ikke kapasitet til å svare ordentlig på alle henvendelser.
Hva hadde vært mest nyttig for de som spør?
Oversikt over organisasjonsmodeller som er mest aktuelle.
En oversikt over alle søknadsmuligheter i Norge, forenkle søknad og rapporteringsskjema
Jobbe opp mot byråkratiet for å endre rammevilkår for frivillig offentlig privat samarbeid
En oppdatert verktøykasse med alle typer formelle dokumenter og som ikke krever at man har mye kompetanse på de spesifikke temaene. Praktisk iforhold til drift: Kontrakter - leietaker, frivillig, samarbeid, ansvarsforhold, forsikring for frivillige?
Siden huset jobber mye med mat og servering har de stått i en rekke spm angående dette: Mattilsynet - kan man tolke regler og oppsummer ting på et par sider i stedet for å få 200 sider med lover og regler. Kjøkken, hva er det lov å gjøre/servere? Hva er lov å ta med hjem fra kurs? Bevilgninger mtp utleie? Skal man servere alkohol på huset, hvordan gjøres det? Må man ha vaktselskap?