LYSTGÅRDEN

Bildetekst

En gammel prestegård er blitt et senter for mat og urbant landbruk. Stiftelsen Lystgården jobber med økologisk og sosial bærekraft gjennom JORD; BORD OG ORD. De har Bybonden i Bergen som jobber med å gi inspirasjon og kunnskap om dyrking. Fra jord til bord er hovedfokus med matkurs, langbordsmiddager, markeder osv. De jobber med hele Bergen som målgruppe og prosjekter på fylke og nasjonalt nivå. Det er grasrotbevegelsen Bærekraftige liv på Landås som startet Lystgården i 2017, derfor er Lystgårdens perspektiv alltid fra sivilsamfunnets vinkel og frivillig innsats en stor del av driften. På dagtid har mange arbeidsplassen sin på Lystgården. Blant annet Bærekraftige liv bevegelsen som leier kontorer og bruker huset til sine arrangementer. Med Bærekraftige liv på Landås fungerer også Lystgården som en perle for hele nabolaget. Huset er en fredet og historisk lystgård, med en stor fellesskapshage åpen for publikum og egen parsellhage. Lystgården ble pusset opp på dugnad og de frivillige er en svært stor del av driften av huset og innholdet. Lystgården får mange spørsmål fra andre ildsjeler rundt i landet om hvordan de har lyktes å bygge dette opp og hvordan de får driften til å gå rundt.  

Formål:  Lystgården er et hus for mat og urbant landbruk som fremmer økologisk og sosial bærekraft. 

Organisert som:  Stiftelse 

Type bygg:  Huset er en gammelt fredet lystgård og var Edvard Griegs sommerparadis i oppveksten. Den eldste delen av lysthuset er sannsynligvis oppført en gang mellom 1664 og 1680. Nå omregulert fra bolig til grendehus. I drift som dette fra 2017, drømmen startet i 2012. 

 “Dette skal være Litteraturhuset for mat og dyrking” 

Fasiliteter

Økonomi

Organisering

Stiftelsen Lystgården er startet av Bærekraftige liv, som er en nabolagsbevegelse.
Stiftelsen Lystgården leier bygget av kommunen for en symbolsk pris.
I styret sitter det folk med kompetanse på urbant landbruk, på organisasjon og mennesker (HR), partnerskap og søknader/finansiering. I starten var det mer vekt på kompetanse på drift og organisering


Lystgården sin daglige drift ser slik ut i totalt årsverk:


“Tenk over hva folk brenner for. Mange fagfolk ønsker mer mening i hverdagen, her kan de bruke sin kompetanse og få mening på kjøpet. For folk i nabolaget så blir bærekraft for stort, men å hjelpe mitt nabolag - det vil jeg gjerne”.

Læring/Refleksjoner

Hva er unikt


Vi måler i glede! For oss er det viktig å snakke om maten
slik at folk får lyst til å ta grep



Hvorfor har det fungert

Dette er et formålsdrevet samfunnshus. Fokus på mat, urbant landbruk og samfunnsendringer. Et sted hvor folk både får både lære, tenke og handle. Og ha det sosialt og hyggelig samtidig. Under arbeidet med istandsetting og utvikling av drift så har huset og daglig leder fungert som en koblingsboks mellom enkeltmennesker, næringsliv, lokalmiljø, og utløst samarbeid på person og samfunnsnivå. 


Mange fagfolk ønsker mer mening i hverdagen, her har de fått en arena hvor de kan få utløp for noe de brenner for og bruke sin kompetanse. Fikk f.eks et stort konsulenthus til å hjelpe dem med å lage forslag til leieavtale med kommunen gratis. Bruksendring fra bolighus til grendehus var en enormt stor prosess, her fikk de også hjelp av et arkitektselskap som jobbet gratis. Frivillige løftes frem i kommunikasjonen, og får som takk for innsatsen mulighet til å leie huset til egne arrangement. 

Viktig læring